- Odsłony: 4984
Przedłużyliśmy rejestrację do XIX edycji Turnieju „Z Podwórka na Stadion o Puchar Tymbarku" do 7 października 2018
Zapraszamy do udziału w XIX edycji Turnieju „Z Podwórka na Stadion o Puchar Tymbarku" !
Zapraszamy do udziału w XIX edycji Turnieju „Z Podwórka na Stadion o Puchar Tymbarku" !
W związku z zaprzestaniem działalności przez przedsiębiorstwa energetyczne Energia dla firm S.A.i Energetyczne Centrum S.A. w zakresie sprzedaży energii elektrycznej i paliwa gazowego, Prezes Urzędu Regulacji Energetyki przedstawił ogólne zasady pozwalające na zachowanie ciągłości dostaw energii elektrycznej i paliwa gazowego w przypadku utraty przez odbiorców dotychczasowego sprzedawcy.
Powiat Świdwiński w partnerstwie z Gminą Brzeżno realizuje projekt pod nazwą „Edukacja w zakresie efektywnego wykorzystania zasobów naturalnych zgodnie z zasadą równoważnego rozwoju na terenie Powiatu Świdwińskiego”. Celem projektu jest nabycie wiedzy w zakresie efektywnego wykorzystania zasobów naturalnych, podniesienie świadomości wagi zasady zrównoważonego rozwoju oraz kształtowanie zachowań prośrodowiskowych poprzez organizację wydarzeń kierowanych do lokalnej społeczności.
Dnia 27 września w sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego odbyły się obrady XLIV Sesji Rady Powiatu. Przewodnicząca Rady Danuta Malitowska dokonała otwarcia obrad, witając radnych, przybyłych gości oraz przedstawiając porządek obrad. Następnie Przewodnicząca odczytała apel o potrzebnej pomoc dla pogorzelców z miejscowości Koszanowo w Gminie Brzeżno.
W dniu 21 września br. na terenach przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Świdwinie odbyły się „Targi produktów lokalnych”. Wydarzenie było jedną z cyklu imprez w ramach projektu pod nazwą: „Organizacja imprez promujących obszar objęty LSR i wydanie albumu krajoznawczego” realizowanego przez Stowarzyszenie Inicjatyw Społeczno - Gospodarczych w Świdwinie.
W ZSR CKP w Świdwinie w klasach Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ramach 100-lecia odzyskania przez Polskę Niepodległości rozpoczęła się nauka poznawania i gotowania potraw charakterystycznych dla okresu dwudziestolecia międzywojennego. Uczniowie pod czujnym okiem nauczycieli zajęć praktycznych technologii gastronomicznej zgłębiają techniki wyrabiania ciasta na pyszne dania mączne i nie tylko!
Kuchnia tego okresu była zróżnicowana i eklektyczna- łączyła w sobie polską tradycje wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kultury kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi i rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy,zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano- tłusto,ciężko i pracochłonnie- choć zapewne bardzo smacznie. Potrawy miały być pożywne. Nie kładziono również zbyt dużego nacisku na różnorodność przypraw – królowały głównie sól i pieprz. Do smażenia używano masła orazsmalcu